Περί του αυθόρμητου του ¨Κινήματος της Πλατείας¨ και των προοπτικών που ανοίγονται…

Οι κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα από τις 25 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας αποτελούν αναμφίβολα αποκύημα της πολιτικής που δοκιμάζει επί σειρά ετών τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα με αποκορύφωμα βέβαια την εφαρμογή του μνημονίου από πέρυσι. Η ¨αγανάκτηση¨ των πολιτών που συμμετέχουν στις κινήσεις αυτές είναι πέρα έως πέρα δικαιολογημένη ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να αμφισβητηθεί (το μέχρι ενός βαθμού βέβαια) αυθόρμητο που τις χαρακτηρίζει παρά την οργάνωση τους μέσα από το Facebook αλλά και διάφορα blogs, σελίδες οι διαχειριστές των οποίων είναι ανώνυμοι και αγνώστων πολιτικών φρονημάτων και στοχεύσεων.

Οφείλω όμως, παρά τα παραπάνω θετικά στοιχεία, να ομολογήσω πως παρακολουθώ το επονομαζόμενο αυτό ¨Κίνημα της Πλατείας¨ με εξαιρετικά σκωπτική διάθεση. Και εξηγούμαι:

Πρώτο και κύριο γεγονός το οποίο και εγείρει προβληματισμό αποτελεί η στάση που έχουν κρατήσει τα ΜΜΕ όλες αυτές τις ημέρες από την αρχή των κινητοποιήσεων μέχρι και σήμερα. Εφημερίδες με εκτενή αφιερώματα, περιοδικά, δελτία ειδήσεων καθώς και τηλεοπτικές εκπομπές παντός τύπου (μέχρι και στην εκπομπή της… Τατιάνας έγινε πρώτο θέμα το γεγονός), σύσσωμος γενικότερα ο τύπος έχει θέση στον τηλεοπτικό χρόνο αλλά και στις σελίδες του για την κάλυψη των γεγονότων. Οφείλουν λοιπόν οι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολιτικά άπειρες μάζες οι οποίες και συμμετέχουν στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις να διερωτηθούν έντονα πως είναι δυνατόν  κανάλια αλλά και εφημερίδες που εκπροσωπούν και προσπαθούν δίχως αμφιβολία να διαιωνίσουν αλλά και να αθωώσουν στη συνείδηση των πολιτών το σάπιο πολιτικό σύστημα αλλά και την καταστρεπτική πολιτική του μνημονίου, να εκθειάζουν και να προβάλουν ταυτόχρονα την ¨αντίδραση¨ σε αυτά.

Είμαι της άποψης πως η παραπάνω αντιμετώπιση που έχουν επιλέξει τα ΜΜΕ δεν είναι διόλου τυχαία και αποτελεί άμεση συνάρτηση της πλήρους έλλειψης σαφούς πολιτικού στόχου από τις δράσεις αυτές. Διότι αν όντως μέσα από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και αντιδράσεις θίγονταν το πολιτικό σύστημα το όποιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των εφοπλιστών στους οποίους ανήκουν και τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης (βλ. σχετική φωτογραφία), δε θα είχαν γίνει μέσα από τη συνεχή προβολή τους κυριολεκτικά της μόδας οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στις υπόλοιπες κεντρικές πλατείες. Συν τοις άλλοις, οφείλει ο καθένας να προβληματιστεί για την γενικότερη απαξίωση που προωθείται προς όλα συλλήβδην τα Κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνδυασμό βέβαια με την προαναφερθείσα έλλειψη της οποιαδήποτε σαφούς πολιτικής στόχευσης υπό το πρίσμα της λήψης ¨αμεσοδημοκρατικών¨ αποφάσεων.

Συνεχίζει λοιπόν να επικρατεί μία γενικότερη συσκότιση σχετικά με τις προοπτικές που ανοίγονται την ίδια ώρα που οι ¨μούντζες¨ προς το κτίριο της βουλής δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να αποτρέψουν τις χιλιάδες απολύσεις αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται εντός ολίγου. Η αγανάκτηση προς τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και τους συνδικαλιστές αυτών είναι πέρα ως πέρα δικαιολογημένη αλλά δεν μπορεί την ίδια στιγμή να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι η αριστερά και οι αγώνες που οργανώνει μέχρι και σήμερα. Μάχες –και μάλιστα σκληρές- δίνονται καθημερινά από τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς (σε δημόσιο και σε ιδιωτικό τομέα), συνεπώς ένα κίνημα που έχει προοπτική αλλαγής αυτοαναιρείται όταν μιλάει για πλήρη απαγκίστρωση από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κλείνοντας, παρά την αισιοδοξία μου για την κινητοποίηση πλήθους κόσμου που μέχρι πρότινος δε συμμετείχε ενεργά σε πολιτικού περιεχομένου δράσεις, εκφράζω την ανησυχία μου για πιθανή απογοήτευσή των συγκεκριμένων ανθρώπων στην περίπτωση που δεν εμφανιστούν σύντομα απτά αποτελέσματα λόγω κυρίως της μη περαιτέρω πολιτικοποίησης και σωστής στόχευσης του αγώνα τους…

Advertisements

About koudounastar

Κιθαριστής-Φοιτητής Φιλολογίας
This entry was posted in Από 5/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Περί του αυθόρμητου του ¨Κινήματος της Πλατείας¨ και των προοπτικών που ανοίγονται…

 1. Ο/Η Κώστας Λουκίδης λέει:

  Αδερφέ μου καλέ, μια επισήμανση.
  Τα ΜΜΕ, φυσικά και δεν στηρίζουν το όλον. Αν έχεις παρατηρήσει, έγινε της μπιμπ στο site και στο facebook του Mega channel, με τις αστερούμπες της δημοσιοκαφρίας και της διαπλοκής. Τη περασμένη Δευτέρα συγκεκριμένα από χιλιάδες αναφορές, τα συγκεκριμένα sites … «έπεσαν» !!!
  Ο κόσμος όλος (της πάνω πλατείας), ακούει δημοσιογράφο και βγάζει σπυριά. Βλέπουμε κάμερα (και ας είναι για καλό), και την τυφλώνουμε με τα λειζεράκια. Κάθε μέρα, στις 20:00 ακριβώς, παρατάμε τις μούτζες προς τη βουλή και μουντζωνουμε στα 3 – 4 σημεία όπου υπάρχουν κάμερες (κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείων).
  Οι της «κάτω πλατείας», την έχουνε ψωνίσει άσχημα και είναι αυτοί που βγαίνουν στα TV shows και λένε το μακρύ και το κοντό τους. Από προσπάθειες καπελώματος (ένας στον Οικονόμου του ΣΚΑΙ που αποδείχτηκε του ΣΥΡΙΖΑ και δυο του ΠΑΣΟΚ που βγήκανε στο Χαρδαβέλλα), μέχρι και προσπάθειες να μας επιβάλλουν τους γνωστούς έντεχνους – άτεχνους μαιντανούς της μουσικής (Παπακωνσταντίνου, Τσακνή, Μαχαιρίτσα, Πυξ Λαξ, Αλεξίου, Φοίβο κ.π.α.) να μας τραγουδήσουν.
  Αδερφέ, ο κόσμος είναι απίθανα τραυματισμένος και νευριασμένος, τόσο με τους βουλευτές όσο και με τους δημσοιοκάφρους που (προσπαθούν ?) να τους στηρίξουν.
  Την περασμένη Τρίτη, ήμουν αυτόπτης μάρτυς που κηνυγήθηκε συνεργείο του Κόντρα Channel που πήγαινε ανάμεσα στον κόσμο για πλάνα και συνεντεύξεις.
  Αυτά τα ολίγα.

  • Ο/Η koudounastar λέει:

   Kώστα, καταρχάς ελπίζω να έκανα σαφές το ότι κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι το γεγονός της (έστω και αυτού του είδους) κινητοποίησης τόσων χιλιάδων ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους απείχαν τα προηγούμενα χρόνια από κοινωνικούς αγώνες.
   Σε ό,τι έχει να κάνει με την ένστασή σου, συμφνωνώ απόλυτα πως τα ΜΜΕ δε στηρίζουν το όλον και αυτή είναι για εμένα η κύρια αιτία της συνεχούς διαφήμισής των »ανεξάρτητων από κόμματα» συγκεντρώσεων μιας και προφανώς και ανησυχούν για περαιτέρω πολιτικοποίηση του αγώνα αυτού. Όπως έγραψα άλλωστε : «Είμαι της άποψης πως η παραπάνω αντιμετώπιση που έχουν επιλέξει τα ΜΜΕ δεν είναι διόλου τυχαία και αποτελεί άμεση συνάρτηση της πλήρους έλλειψης σαφούς πολιτικού στόχου από τις δράσεις αυτές»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s