1821 και σύγχρονα διδάγματα

Παρόλο που δεν είμαι καθημερινός αναγνώστης πολιτικών εφημερίδων κρατάω έστω και μια επιδερμική επαφή μαζί τους διατηρώντας και εμπλουτίζοντας τα τελευταία χρόνια ένα αρχείο άρθρων τα οποία και μου κίνησαν το ενδιαφέρον και επέλεξα να μην τα αφήσω να χαθούν στη δίνη της υπερπληροφόρησης των ημερών που ζούμε αλλά και στον πάτο του… κάδου των σκουπιδιών. Ένα από τα άρθρα αυτά είναι του Θανάση Σκαμνάκη από την εφημερίδα ¨ΠΡΙΝ¨ (Αρ. Φύλλου 1014, 19/12/2010) η οποία και πρόσκειται ιδεολογικά στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ο λόγος που επέλεξα να δημοσιεύσω το συγκεκριμένο κείμενο τη συγκεκριμένη ημέρα έχει να κάνει καθαρά με τον προ δύο ημερών εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, ημέρας που ακούγονται παντός είδους εορταστικές φανφάρες απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές του 21’ από ανθρώπους (πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και λοιποί) οι οποίοι σήμερα αποτελούν τους σύγχρονους δυνάστες των μαζών και που, τα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης, θα ανήκαν στις κοινωνικές τάξεις που είτε αναθεμάτιζαν τον αγώνα των Ελλήνων είτε συμμετείχαν σε αυτόν καθαρά και μόνο από οικονομικό συμφέρον. Εννοείται βέβαια πως το κείμενο έχει σαφή απεύθυνση και σε όποιον από εμάς περιορίζεται σε μία τρόπον τινά ¨μουσειοποίηση¨ των επαναστατικών αγώνων  που έχουν λάβει χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό -χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ¨1821¨-, και δε λαμβάνει υπόψιν του τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν τη σύγχρονη εποχή από τις εξεγέρσεις αυτές…

Όταν καταργούνται οι αθώοι…

Κι εκεί που νομίζεις πως θα λουφάρεις την πραγματικότητα, θα καρπωθείς τους κόπους, δικούς σου και των άλλων, τις παλιές ιδέες σου, μια φραστική αριστεροσύνη εις μνήμην ή τις βολικές συγκυρίες-λες μέσα σου πως μερικές μικρές προσωδίες δεν πειράζουν, κρατώ τους φίλους μου, τις σχέσεις, την παλιά μου αίγλη λίγο πιο φθαρμένη μέσα μου, αλλά εξισορροπώ τις φθορές με κάποια άλλη δόξα, έτσι κι αλλιώς οι καιροί δεν είναι απαιτητικοί-πάνω ’κει, στο οι καιροί δεν είναι απαιτητικοί, γίνεται η έκρηξη. Σα να ειρωνεύτηκαν, οι καιροί, την τόση σου αυτοπεποίθηση ή έστω τη βολική λογική της προσαρμοστικότητας και αποφάσισαν να δράσουν. Περίεργο πράγμα οι καιροί. Δεν επαναπαύονται σε παλιές δάφνες, δε βολεύουν τα ημιτελή αφηγήματα και δε συμπονούν καθόλου τις μικρές ευαίσθητες ψυχές που θέλουν να αποσύρουν την ορμή τους και να τακτοποιήσουν ήσυχα τις μέρες τους.

Μπήκαμε, μπαίνουμε στην εποχή όπου καταργούνται οι αθώοι. Η άγνοια δεν είναι εξήγηση και η αδράνεια δεν είναι δικαιολογία. Τα μέτρα για τους υπολογισμούς δεν είναι συνηθισμένα. Κάποτε θα ρωτούν οι άνθρωποι: Σε εκείνους τους καιρούς των αποφάσεων τι θέση πήρες; Σήμερα δημιουργούνται τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσεις στο μέλλον, όπως συμβαίνει πάντα όταν η ιστορία αποφασίζει να κάνει παιχνίδι. Τι έκανες στην κατοχή των Γερμανών; Τι έκανες στην κατοχή της Χούντας; Τι έκανες στην κατοχή του μνημονίου; Κάθε φορά που η ιστορία θέλει να κάνει απότομη στροφή, καταργεί τις ουδετερότητες.
Θα πείτε βέβαια πως μετά την κατοχή των Γερμανών οι δωσίλογοι, οι συνεργάτες, οι μαυραγορίτες έγιναν κράτος, δύναμη, πλούτος, άρχουσα τάξη. Εν τέλει, σαν εκείνοι να νίκησαν. Αλλά δεν έπεισαν ποτέ τον ίδιο τους τον εαυτό, όσοι είχαν κάτι σα συνείδηση. Και επιπλέον, οι τωρινοί καιροί, μπορεί να κουβαλήσανε μεγάλη σύγχυση, ποιος είναι από ’δω, ποιος από ’κει και κυρίως πού είναι το εδώ και πού το εκεί, αλλά όταν ξεθολώνει ο ορίζοντας, τα ερωτήματα παίρνουν ένα σχεδόν οριστικό χαρακτήρα.
Μπορεί να ξεγελάσαμε εαυτούς και αλλήλους κατά περιόδους, μπορεί να υπονοήσαμε χωρίς να εννοούμε τραγουδώντας Σαββόπουλο «κι έρχεται ο καιρός να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις», αλλά ο καιρός της κυριολεξίας ήρθε. Και όπως έλεγε ο ποιητής «το ζήτημα είναι τώρα τι λες». Πάντα το ζήτημα είναι τώρα τι λες. Αλλά τώρα αυτό το ΤΩΡΑ παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

(οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου)

Advertisements

About koudounastar

Κιθαριστής-Φοιτητής Φιλολογίας
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s