Οικονομική κρίση και κρίση αξιών.

Διαβάζω και ακούω συνεχώς από κάθε μέσο ενημέρωσης πληθώρα απόψεων σχετικά με τα αίτια αλλά και τις πιθανές  λύσεις για την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουν τα τελευταία χρόνια τα μικρομεσαία (αποκλειστικά) στρώματα χωρών εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ με ενδιαφέρον και το blog του ιατρού Βαγγέλη Γεωργίου (http://georgioutar.wordpress.com/) που προσφάτως δημιουργήθηκε στο Tar. Στεκούμενος στις δύο τελευταίες του δημοσιεύσεις σχετικά με το προαναφερθέν ζήτημα, αντιγράφω το παρακάτω απόσπασμα στο οποίο και συνοψίζει την δική του προσέγγιση:
¨Πράγματι η οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα παραπροϊόν μιας βαθύτερης κρίσης αξιών που έχει αρχίσει από χρόνια.¨

Δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω πως αναμφίβολα βιώνουμε μια βαθιά κρίση αξιών κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον χώρο με τον οποίο ασχολείται η θεματολογία του Tar, εκείνον του πολιτισμού και ειδικότερα της μουσικής. Όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες, δεν έχει παρά να διαβάζει ορισμένα ιδιαίτερα κατατοπιστικά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στο περιοδικό (http://www.tar.gr/content/content.php?category=125).

Ερχόμενος όμως στο ¨δια ταύτα¨, θα ήθελα με αφορμή και το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε προ ολίγων ημερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταθέσω τη δική μου ματιά για την κρίση αξιών που προβάλλει ο κύριος Γεωργίου ως τη ¨ρίζα¨ της περιβόητης  οικονομικής κρίσης.
Θεωρώ –χωρίς φυσικά να είμαι ειδήμων-πως η ρίζα της κρίσης δεν έχει να κάνει τόσο με τις ηθικές αξίες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και ιδιαίτερα με αυτές των τα νήματα στις χώρες-υπερδυνάμεις του πλανήτη κινούντων αλλά με τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας της κοινωνίας μας που δεν είναι άλλη από το ανηλεές κυνήγι του κέρδους. Αρνούμαι πεισματικά να δεχθώ πως π.χ. ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων στην Γερμανία τρεφόταν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα με τροφές ποτισμένες με δηλητήριο απλά και μόνο επειδή ορισμένοι ιθύνοντες εταιρειών τροφίμων δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για το συνάνθρωπό τους. Μια τέτοια άποψη ,ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου και συνεπώς της απειρίας μου πάνω σε τέτοιου είδους κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, φαντάζει απλουστευμένη μιας και τα γεγονότα με οδηγούν στο συμπέρασμα πως το οικονομικό κέρδος των πολυεθνικών εταιρειών ουδέποτε συμβάδισε με την ηθική, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την παιδεία των πολιτών. Δεν θεωρώ άλλωστε τυχαίο πως όσο με τα χρόνια η διατροφική μας εξάρτηση από τις απανταχού πολυεθνικές καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη, τα ¨διατροφικά σκάνδαλα¨ έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ειδησιογραφίας.
Τον Δεκέμβρη του 2009, με αφορμή την τότε σχετική με τις κλιματικές αλλαγές Διάσκεψη-φιάσκο της Κοπεγχάγης είχα εκφράσει την ίδια ακριβώς άποψη:
¨Το ζήτημα που πρέπει κατά τη γνώμη μου να τεθεί προς προβληματισμό όλων μας δεν είναι άλλο από τις αιτίες που οδήγησαν τους ηγέτες των κρατών-υπερδυνάμεων να αποφασίσουν από κοινού τη διαιώνιση ουσιαστικά του μείζονος προβλήματος της καταστροφής του πλανήτη. Διαβάζω στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος για το γεγονός, πως ¨προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται¨. Και θα συμφωνήσω απόλυτα. Διότι δε χρειάζεται να υποστηρίζει κανείς το ΚΚΕ για να καταλήξει στο ότι το περιβάλλον δε σώζεται με το να παρακαλέσουμε με μέσα όπως υπογραφές διαμαρτυρίας κτλ τους ανά τον κόσμο »βιομηχάνους» να μειώσουν την εκπομπή άνθρακα και συνεπώς τα υπέρογκα κέρδη τους.¨

Τσάρλι Τσάπλιν - Εργάτης εγκλωβισμένος στα γρανάζια της καπιταλιστικής μηχανής.

Συνοψίζοντας, πιστεύω πως επαρκή ανάλυση και λύση στις επαναλαμβανόμενες οικονομικές κρίσεις μπορεί να δώσει κυρίως η μαρξιστική-λενινιστική προσέγγισή τους.  Και αντιστρέφοντας την άποψη του ¨συνάδελφου¨ blogger του Tar και όντας ανοιχτός σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μέσω των Tar-blogs, θεωρώ πως τελικά η βαθύτατη κρίση αξιών που παρατηρείται αποτελεί εκείνη παραπροϊόν της οικονομικής κρίσης και όχι το αντίθετο.

Advertisements

About koudounastar

Κιθαριστής-Φοιτητής Φιλολογίας
This entry was posted in Από 5/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s